Výzkum Natusweet

  • Administrator
  • Natusweet, Nezařazené
  • Žádné komentáře

Od schválení v EU na konci roku 2011 význam Stevie rebaudiana neustále roste a tato rostlina představuje pro výrobce potravin i nápojů vítanou inovaci.

My stévii nepovažujeme za rivala cukru, nýbrž za úspěšnou konkurenci umělých sladidel. V několika uplynulých letech byl objem prodeje cukru stabilní, avšak sladidla se používají ve stále větší míře. Domníváme se, že po schválení steviol glykosidů se tato situace nezmění.

V roce 2008 zahájila společnost Reisenberger GmbH ve spolupráci s vídeňskou Univerzitou přírodních zdrojů a přírodních věd, fakultou potravinářství (prof. Berghofer), projekt na výzkum stévie. Cílem bylo nabídnout potřebné směsi steviol glykosidů potravinářskému průmyslu. Do tohoto projektu se zapojili i známí rakouští výrobci mléka, nápojů a cukrovinek.

Proběhl také intenzivní výzkum v oblasti vývoje kvalitních tablet a sypkých směsí s obsahem stévie (směsi na pečení).

My stévii nepovažujeme za rivala cukru, nýbrž za úspěšnou konkurenci umělých sladidel. V několika uplynulých letech byl objem prodeje cukru stabilní, avšak sladidla se používají ve stále větší míře. Domníváme se, že po schválení steviol glykosidů se tato situace nezmění

Pilotní výroba steviol glykosidů v bio kvalitě

Společnost Reisenberger GmbH má v plánu vybudovat pilotní výrobní závod, v němž bude probíhat šetrná extrakce koncentrátů a standardizace jednotlivých steviol glykosidů v bio kvalitě pomocí zcela nové metody. Tato metoda extrakce musí splňovat přísné požadavky orgánů odpovědných za certifikaci bio výrobků. Díky tomu získáme možnost vyrábět extrakt ze stévie v bio kvalitě.

Skutečnost, že sladidla vyrobená ze stévie jsou rostlinného původu, mají téměř nulovou energetickou hodnotu a jsou dodávána za dostupnou cenu, má pro potravinářský a nápojářský průmysl mimořádnou důležitost.

Stévie na trhu

Reisenberger GmbH a BIOFERM CZ uvádějí na trh speciální přírodní sladidla obsahující stévii pod registrovaným obchodním názvem Natusweet.Ve spolupráci s naším partnerem pro výzkum (Univerzita přírodních zdrojů a přírodních věd ve Vídni a LMTZ Wiesellburg) probíhá vývoj, který přinese řadu výhod potravinářskému průmyslu.