Stevia

  • Administrator
  • Nezařazené
  • Žádné komentáře

Co je Stevia rebaudiana Bertoni?

Stévie sladká (Stevia rebaudiana Bertoni) známá také pod názvy stévie sladká, stévie cukrová nebo medové lístky původně pochází z Jižní a Střední Ameriky. Tato subtropická rostlina patří do čeledi hvězdnicovitých, kam řadíme zhruba 230 známých druhů rostlin a je ceněna kvůli svým léčivým účinkům a vysoké sladivosti. Účinnou látkou ve stévii jsou steviolglykosidy steviosid a rebaudiosid, které jsou v čisté podobě 200 – 300krát sladší než cukr.

Stévie jako přírodní sladidlo

Využití steviolglykosidů je převratným krokem, neboť až do současné doby nebylo na trhu žádné cenově dostupné přírodní a nekalorické sladidlo, které bychom mohli získávat v dostatečném množství.

Steviolglykosidy jsou termostabilní, nekarcinogenní a nemají žádnou energetickou hodnotu. Jsou nejen ideální volbou pro všechny, kteří chtějí z jakéhokoliv důvodu snížit spotřebu cukru a nechtějí používat umělá sladidla, ale také pro diabetiky a pacienty s fenylketonurií. Využití steviolglykosidů při přípravě pokrmů a nápojů je tedy naprosto bez omezení.

Využití steviolglykosidů je převratným krokem, neboť až do současné doby nebylo na trhu žádné cenově dostupné přírodní a nekalorické sladidlo, které bychom mohli získávat v dostatečném množství.