Stevia

Co je Stevia rebaudiana Bertoni?

Stévie sladká (Stevia rebaudiana Bertoni) známá také pod názvy stévie sladká, stévie cukrová nebo medové lístky původně pochází z Jižní a Střední Ameriky. Tato subtropická rostlina patří do čeledi hvězdnicovitých, kam řadíme zhruba 230 známých druhů rostlin a je ceněna kvůli svým léčivým účinkům a vysoké sladivosti. Účinnou látkou ve stévii jsou steviolglykosidy steviosid a rebaudiosid, které jsou v čisté podobě 200 – 300krát sladší než cukr.

 

Stévie jako přírodní sladidlo

Využití steviolglykosidů je převratným krokem, neboť až do současné doby nebylo na trhu žádné cenově dostupné přírodní a nekalorické sladidlo, které bychom mohli získávat v dostatečném množství.

Steviolglykosidy jsou termostabilní, nekarcinogenní a nemají žádnou energetickou hodnotu. Jsou nejen ideální volbou pro všechny, kteří chtějí z jakéhokoliv důvodu snížit spotřebu cukru a nechtějí používat umělá sladidla, ale také pro diabetiky a pacienty s fenylketonurií. Využití steviolglykosidů při přípravě pokrmů a nápojů je tedy naprosto bez omezení.

Natusweet® Stevia je nejzdravější sladidlo:

Natusweet je nová řada produktů na bázi rostliny Stevia rebaudiana, jejíž původ je v Jižní Americe, kde byla po staletí používána domorodým obyvatelstvem jako sladidlo.

 

Natusweet je nekalorické sladidlo přírodního původu získávané z listů rostliny Stevia rebaudiana, jejíž listy obsahují sladce chutnající látky tzv. steviolglykosidy. Tyto látky mají nulovou energetickou hodnotu, nezvyšují hladinu cukru v krvi, a jsou proto ideální volbou pro diabetiky, osoby trpící vysokým krevním tlakem či bojující s nadváhou, ale především pro všechny, kteří chtějí žít zdravě.

 

Steviolglykosidy mají přibližně 300x vyšší sladivost než cukr, proto musí být pro běžné používání naředěny. Sypký Natusweet vedle steviolglykosidů obsahuje jako nosič nekalorický sacharid erythritol, který se vyrábí fermentací glukózy, proto jsou sladidla Natusweet stále nekalorická. Navíc kombinace steviolglykosidů s erythritolem má optimální chuť a sladivost.

Natusweet® Stevia je nejzdravější sladidlo:

je nekalorickou náhradou cukru

 

je přírodní alternativou chemicky vyráběným umělým sladidlům

Natusweet® Stevia se vyznačuje:

nejvyšší kvalitou steviolglykosidů přírodního původu

 

všestrannou využitelností pro slazení nápojů a potravin

 

unikátní recepturou pouze pro výrobky Natusweet

 

výbornou chutí, rozpustností a teplotní stabilitou do 180°C

 

Čím se Natusweet® liší

od běžných produktů ze stévie?

je registrovaná ochranná známka ve všech 27 státech EU

se skládá z několika jednotlivých standardi-zovaných glykosidů

se dodává v nejvyšší

kvalitě a čistotě

Natusweet® se od jiných sladidel liší jednak kvalitou užitých surovin a jednak vzhledem a technickými parametry

(granulace, sypkost, nepřítomnost prachu apod.).

Aktivní výzkum prováděný ve spolupráci s naším exkluzivním partnerem Univerzitou přírodních zdrojů a přírodních věd ve Vídni je zárukou průběžného vylepšování produktu Natusweet®.

 

Umělá sladidla vs. Natusweet® Stevia

 

Natusweet® Stevia na rozdíl od umělých sladidel nevyvolává inzulinovou aktivitu.

Po konzumaci umělých sladidel jako jsou např. aspartam a sacharin vyšle mozek signál slinivce břišní k uvolnění hormonu inzulinu, protože mylně předpokládá, že organismus dostal vysokou dávku energie. Umělá sladidla však hladinu cukru v krvi nezvyšují. Inzulin už však pracuje a místo aby hladinu cukru snížil z hodnoty vysoké na normální, sníží jí z normální na hodnotu hluboce nedostatečnou. Přirozenou reakcí těla na tuto situaci je následný pocit „VLČÍHO HLADU“ a potřeba příjmu další energie.

 

Při konzumaci výrobků Natusweet® Stevia mozek nevysílá slinivce břišní žádné signály pro spuštění hormonu inzulinu a nenastává tak inzulínová aktivita s důsledkem „VLČÍHO HLADU“. Tato unikátní vlastnost je dána specifickými vlastnostmi sladidla přírodního původu Natusweet® na bázi steviových glykosidů.

 

 

S přírodním sladidlem Natusweet Stevia se nemusíte vzdát sladké dobroty!

Natusweet Stevia - Výzkum

Od schválení v EU na konci roku 2011 význam Stevie rebaudiana neustále roste a tato rostlina představuje pro výrobce potravin i nápojů vítanou inovaci.

My stévii nepovažujeme za rivala cukru, nýbrž za úspěšnou konkurenci umělých sladidel. V několika uplynulých letech byl objem prodeje cukru stabilní, avšak sladidla se používají ve stále větší míře. Domníváme se, že po schválení steviol glykosidů se tato situace nezmění.

 

V roce 2008 zahájila společnost Reisenberger GmbH ve spolupráci s vídeňskou Univerzitou přírodních zdrojů a přírodních věd, fakultou potravinářství (prof. Berghofer), projekt na výzkum stévie. Cílem bylo nabídnout potřebné směsi steviol glykosidů potravinářskému průmyslu. Do tohoto projektu se zapojili i známí rakouští výrobci mléka, nápojů a cukrovinek.

Proběhl také intenzivní výzkum v oblasti vývoje kvalitních tablet a sypkých směsí s obsahem stévie (směsi na pečení).

 

Pilotní výroba steviol glykosidů v bio kvalitě

Společnost Reisenberger GmbH má v plánu vybudovat pilotní výrobní závod, v němž bude probíhat šetrná extrakce koncentrátů a standardizace jednotlivých steviol glykosidů v bio kvalitě pomocí zcela nové metody. Tato metoda extrakce musí splňovat přísné požadavky orgánů odpovědných za certifikaci bio výrobků. Díky tomu získáme možnost vyrábět extrakt ze stévie v bio kvalitě.

Skutečnost, že sladidla vyrobená ze stévie jsou rostlinného původu, mají téměř nulovou energetickou hodnotu a jsou dodávána za dostupnou cenu, má pro potravinářský a nápojářský průmysl mimořádnou důležitost.

 

Stévie na trhu

Reisenberger GmbH a BIOFERM CZ uvádějí na trh speciální přírodní sladidla obsahující stévii pod registrovaným obchodním názvem Natusweet.

Ve spolupráci s naším partnerem pro výzkum (Univerzita přírodních zdrojů a přírodních věd ve Vídni a LMTZ Wiesellburg) probíhá vývoj, který přinese řadu výhod potravinářskému průmyslu.

Cukrovka

Diabetes mellitus (zkratka DM), česky úplavice cukrová, krátce cukrovka, je souhrnný název pro skupinu chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu sacharidů.

Rozlišují se dva základní typy:

diabetes I. typu a diabetes II. typu, které vznikají důsledkem absolutního nebo relativního nedostatku inzulinu.

 

Obě dvě nemoci mají podobné příznaky, ale odlišné příčiny vzniku.

 

V prvotních stadiích diabetu I. typu jsou ničeny buňky slinivky břišní, které produkují hormon inzulin, vlastním imunitním systémem. Proto se řadí mezi autoimunitní choroby.

 

Diabetes II. typu je způsoben sníženou citlivostí tkání vlastního těla k inzulinu.

 

Natusweet® obdržíte ve všech dobrých lékárnách a prodejnách zdravé výživy.

Abyste si byli jisti, že dostanete nejvyšší kvalitu sladidel ze stevie, žádejte Natusweet®.

HOTLINE: +420 602 555 321

info@natusweet.cz

 Design Jakub Janota 2014

Copyright Bioferm Czech Republic          |        Aktualizace: 8. 9. 2017